Over Marjolein Sickinghe
Na haar studie Sociale en Organisatiepsychologie begon Marjolein met werving en selectie. Van intercedente werd ze projectleider bij een detacheringsbureau en na enkele jaren gaf ze leiding aan een call center. In die verschillende functies vond ze de levensvragen van werknemers interessanter dan hun diploma’s. Marjolein: ‘Als iemand zei: ik twijfel over mijn geaardheid of ik weet niet hoe ik verder moet na een ongelukkige jeugd, wilde ik het vooral dáárover hebben. Het viel me op hoeveel mensen te maken krijgen met verlies en hoe dat kan ontwrichten. Dat idee werd nog eens bevestigd toen ik vrijwilliger werd bij Stichting Slachtofferhulp. Veel mensen die ik te woord stond hadden een geliefde verloren of een zekerheid in hun leven waardoor ze zich ontredderd voelden.’
Een persoonlijke ervaring met rouw gaf de doorslag om met verliescounseling verder te gaan. Marjolein: ‘Na het overlijden van iemand in mijn nabije omgeving zag ik de impact op zijn familie. Toen wist ik zeker dat ik als professional anderen wilde bijstaan in zo’n zware periode.’ Bij Praktijk de Mönnick in Groningen volgde ze twee postdoctorale opleidingen verlieskunde en in 2008 opende Marjolein haar eigen praktijk als verliescounselor.
In de gesprekken met cliënten merkte Marjolein dat een verlies relaties sterk onder druk kan zetten: ‘De manier waarop mensen rouwen verschilt en dat drijft ze soms eerder uiteen dan dat het verbindt. Terwijl je elkaar juist dan nodig hebt.’ Met een opleiding tot relatiecounselor bij Sonnevelt verbreedde Marjolein haar vakkennis om ook op dit terrein professionele ondersteuning te bieden.
Marjolein: "Verdriet hoort bij verlies. Maar als het je leven gaat beheersen, wordt het te zwaar. Ik wil mensen helpen bij 'de omkering van de traan'. Het verlies in een perspectief plaatsen en samen werken aan een lichtere toekomst".